zpět na blog

Jaká je cena plechové střechy za m²? Zjistěte údaje pro hrubý výpočet

Datum zveřejnění: 11.06.2021
7
8 minut

Ceny aktualizovány 21. 7. 2021 v návaznosti na naše aktuální ceny střech

Kolik stojí střecha?

Rozhodnete-li se při rekonstrukci či výstavbě nové střechy pro pokrytí plechem, bude pro vás pravděpodobně cena plechové střechy údaj, kterému budete věnovat značnou pozornost. Na trhu existuje několik různých typů, které se samozřejmě liší i svou pořizovací finanční nákladností. Pojďte nahlédnout do ceníku nejoblíbenějších plechových střech.

V článku se budete moct dočíst o cenách, za které se dají pořídit plechové střešní krytiny s různým doporučeným využitím. Dozvíte se tedy, jak moc může být finančně náročné pokrytí střechy vašeho rodinného domu, chaty, chalupy, penzionu nebo výrobní haly.

Designově zajímavá modulová krytina

Poohlížíte-li se po nové plechové střešní krytině na váš rodinný dům, chatu či chalupu nebo vlastní penzion, určitě byste neměli přehlédnout nabídku modulové krytiny, která stavbám, na kterých je umístěna, poskytuje reprezentativní vzhled.

Plechové střešní moduly byste měli zvolit v takových případech, kdy má střecha nemovitosti nestandardní tvar nebo mnoho objektů vyčnívajících nad úroveň střešního pláště (například Retro a High). Při využití tohoto typu krytiny tak bude snadnější jednotlivé plechy instalovat a upravit tak, aby na střeše dokonale seděly.

Cena plechové modulové střechy, v tomto případě šindelů, se odvíjí od pokryté plochy

To je zajištěno především díky moderně tvarovaným prolisům, které věrně napodobují vzhled pálené střešní krytiny. Kromě jiného najdete v ceníku střešní krytinu šindelového vzezření s názvem Jánošík. Tento typ plechové modulové krytiny je ideálním řešením pro vesnická obydlí, pro která jejich majitel vyžaduje střechu s nízkými nároky na údržbu, ale zároveň by rád dodržel tradiční vzhled nemovitosti, který plechová krytina s prolisy ve tvaru šindelů splňuje na jedničku. V případě moderního šindele Jánošík se jedná o krytinu s největší šířkou v sekci modulové krytiny, standardně se šířka panelů v této kategorii pohybuje mezi 1,15 a 1,20 metry.

Při pohledu na ceník těchto krytin zjistíte, že se dají pořídit za ceny v rozmezí 350 až 659 Kč za m2 včetně DPH.

Velkoformátová krytina

Pokud má vaše nemovitost nekomplikovanou střechu velkých rozměrů, určitě byste měli při výběru zabrousit do nabídky velkoformátových krytin. Ty jsou určené právě pro tento účel a díky velké ploše jednotlivých plechů je provedení instalace rychlé a nekomplikované.

Kolik stojí velkoformátová střešní plechová krytina?

Využití mají podobné jako modulové krytiny. Pěkně tedy vypadají na rezidenčních, rekreačních i některých typech komerčních nemovitostí. I zde naleznete krytiny se zajímavými prolisy, které jsou z větší vzdálenosti nerozeznatelné od pálených střešních tašek.

Dobrým nápadem je zaměřit se na povrchovou úpravu plechových krytin. Podle ní se totiž odvíjí písemná záruka, kterou vám výrobce na novou krytinu poskytne.

Můžete si vybírat z následujících typů povrchových úprav, které mají tuto garantovanou záruku:

  • lesk (10 let),
  • Mat Am (25 let),
  • R -Mat (25 let),
  • Ral-ZMG PLADUR EcoProtect (35 let),
  • Mat-ZMG PLADUR EcoProtectmat (45 let),
  • Ice Crystal-ZMG PLADUR EcoProtect (55 let),
  • Superior HB (55 let),
  • Mat PLUS - ZMG PLADUR EcoProtect (60 let),
  • hliník Mat/Stucco (60 let),
  • HPS (40 let).

Cenově se velkoformátová krytina hodně podobá té modulové. Při pohledu do ceníku můžete zjistit, že tento typ plechové krytiny může být váš už od zhruba 300 Kč za m2 i s DPH. Nejvyšší ceny v této kategorii se pohybují pod hranicí 659 Kč za m2 včetně DPH.

Střešní a fasádní panely

Ne každý si potrpí na design střešní krytiny z plechu ve tvaru pálených tašek. Mnoho moderních nemovitostí se naopak nebojí přiznat, že je jejich střecha z plechu. V současnosti jsou zejména u horských dřevostaveb oblíbené střešní a fasádní panely. Někteří majitelé dokonce neváhají tímto typem krytiny chránit před nepřízní počasí většinu ploch dané nemovitosti.

Jak vypadá ceník střešních panelů?

I když by se mohlo zdát, že tyto plechové panely by vzhledem k absenci ozdobných prolisů měly být levnějším řešením, není tomu tak. V porovnání s průměrnými cenami modulové a velkoformátové krytiny je cena střešních a fasádních panelů o něco vyšší. Stále se ale jedná o krytinu určenou pro širokou veřejnost. V řeči peněz tyto střešní plechy pořídíte v cenách mezi 400 až 859 Kč za m2 včetně daně z přidané hodnoty.

Trapézové krytiny 

Posledním typem hojně rozšířených střešních plechů je trapézová krytina. Ta najde využití především na nemovitostech průmyslového charakteru, kde není příliš důležitá estetika, ale spíše to, co daná krytina vydrží. S trapézovými plechy se tak můžete setkat na průmyslových halách nebo skladech logistických center.

Typickým znakem jsou podélné prolisy různé výšky. Ty se zhruba pohybují v rozměrech mezi 7 a 55 milimetry.

Na kolik vyjde cena trapézové střechy?

Cenově se jedná o nejdostupnější řešení plechové střechy bráno možným cenovým rozpětím. Při náhledu do ceníku trapézové krytiny zjistíte, že tyto plechy se dají sehnat již za nějakých 250 Kč za m2 plechu i s DPH. Existují samozřejmě i dražší varianty, které šplhají mírně nad 700 Kč za m2.

Klempířské doplňky a okapový systém

Nezbytnou součástí každého střešního pláště jsou i různé klempířské doplňky a vlastní okapový systém.

Mezi klempířské doplňky se řadí jednak plechové díly, které jsou zpravidla stejného barevného odstínu jako instalovaná střešní krytina. Řadí se sem především závětrné lišty, nadokapní a podokapní pásy, různá úžlabí a lemování a hřebenáče. Cenově se tyto prvky pohybují v rozmezí 130 až 940 Kč za kus (2bm) v závislosti na použitém materiálu a požadované povrchové úpravě.

Plechový okap

Okapový systém se skládá z mnoha různých prvků, jejichž užití se musí přizpůsobit každé nemovitosti zvlášť. Zákazníky nejčastěji zajímá cena těch prvků, které mají na celém systému největší podíl. Jde o žlab okapu, který lze pořídit v rozmezí 120 až 830 Kč a samotný svod, kde se ceny pohybují mezi 170 a 1050 Kč opět v závislosti na požadovaných rozměrech, délkách a materiálu.

Další náklady, s kterými je potřeba počítat

Na závěr se hodí uvést, že při koupi nové plechové střešní krytiny a souvisejících doplňků je třeba počítat i s dalšími náklady, které mohou vyvstat na základě obsahu vaší objednávky. Zakoupíte-li střešní krytinu od Blachotrapezu o celkové ploše 30 m2 a menší, bude nutné uhradit povinný příplatek za ochrannou fólii u krytin, který činí 10,70 Kč/m2 s DPH.

Pokud bude vaše objednávka menšího rozsahu než krytina o ploše 50 m2, vztahuje se na ni příplatek za malou objednávku ve výši 12,70 Kč za m2 s DPH.

Kolik vás tedy nová střecha bude stát?

Cena plechové střechy se odvíjí od několika faktorů. Jedná se samozřejmě o plochu střechy, což je individuální parametr každé nemovitosti. Dále je však zpravidla vše ostatní závislé na míře ochoty majitele dané stavby do nové střechy investovat. Na trhu jsou dostupné kvalitní produkty s perfektní povrchovou úpravou, které dovedou bez problému sloužit ke svému účelu po dlouhá desetiletí. Toto ale samozřejmě znamená vyšší konečnou cenu plechové krytiny. Je tak vždy na posouzení konkrétního investora, pro které řešení plechové střechy se nakonec rozhodne.

Pokud vás bude zajímat přesná cena krytiny vybraných parametrů, nejlepším řešením je nahlédnout do ceníku Blachotrapezu, ve kterém jsou detailně a přehledně rozepsané jednotlivé položky celého dostupného sortimentu. K tomu vám pomůže i online konfigurátor střech, v němž si můžete ZDARMA vykalkulovat orientační cenu vaší nové plechové střechy.

Komentáře