zpět na blog

Jak prodloužit životnost plechové střechy? Pomůže kontrola a renovace

Datum zveřejnění: 11.08.2021
0
4 minuty

Dbejte i na nátěr plechové střechy, respektive na jeho kvalitu

I nejkvalitnější střešní krytina má jen omezenou životnost. Ta se zpravidla liší dle materiálu střechy. Dřevěné šindele například nedokážou nabídnout takovou životnost jako plech či pálená taška. Správnou a pravidelnou údržbou ale dokážete prodloužit život každé krytině, třeba i té plechové.

Střecha z plechu je oblíbenou variantou, přináší s sebou totiž spoustu výhod. Patří mezi ně třeba nízká hmotnost, takže krytina pak není zbytečnou zátěží pro krov a celou konstrukci stavby. Snadná a rychlá pokládka bývá také příjemným bonusem. Zásadní je ale právě odolnost a dlouhá životnost plechové střešní krytiny.

Moderní plechové střechy jsou odolné

Uvažujete o plechové střešní krytině nebo střechu vaší nemovitosti zdobí už teď? V obou případech se hodí vědět, jak ji správně udržovat, aby sloužila co nejdéle. Nové střešní plechové krytiny bývají odolné samy o sobě. Skládají se totiž z několika vrstev, které společně poskytují vysokou ochranu kovovému jádru.

Základem plechové střechy je tedy ocelové nebo hliníkové jádro. Následuje ochranná pokovená vrstva a pak několik vrstev laku, přičemž nejsvrchnější vrstva je dekorační a určuje vzhled krytiny. Zároveň ji ale chrání před povětrnostními vlivy. Dnešní plechové střechy jsou tak dostatečně odolné a jejich renovaci nejspíš nebudete muset v dohledné době řešit. Pokud ale chcete vědět, co bude jednou potřeba dělat, nebo máte už starší plechovou střechu, mohou se praktické tipy hodit.

Životnost plechové krytiny záleží i na vás

Stavu střechy věnujte dostatek pozornosti a pravidelně jej kontrolujte. Včasným zásahem totiž můžete zabránit rozsáhlejšímu poškození nebo dokonce zatékání do střešní konstrukce. S opravou pak neotálejte. Největší škody dokáže na střeše napáchat sníh a mráz, proto stav kontrolujte především po skončení zimy a soustřeďte se na narušenou povrchovou úpravu. Právě v místech, kde je lak poškozen, hrozí vážnější vady střešní krytiny, například rez.

Starší typ krytiny z pozinku je nejprve potřeba důkladně vyčistit a odmastit. Práci vám usnadní i obyčejná vapka, tedy vysokotlaký čistič. Zbavte střechu sazí a dalších nečistot.

TIP:  Více o údržbě střech si můžete přečíst i v našem minulém článku: Kvalitní plechová střecha vyžaduje pravidelnou údržbu. Jak na ní? 

Nezapomeňte na nátěr plechové střechy

Následně se zaměřte na opravy jednotlivých nedokonalostí a poškozených míst. Pomůže ocelový kartáč nebo třeba brusný papír. Pro tento účel seženete i speciální elektrické nářadí, jako je pásová či vibrační bruska nebo úhlová bruska se štětinovým kotoučem. Důkladně krytinu zbavte veškeré rzi.

Jak prodloužit životnost plechové krytiny

Po renovaci přichází nátěr, který byste nejlépe měli provádět pravidelně, ne pouze při opravě vad. Začněte základním nátěrem a naneste jej na poškozená místa. Následně nechte základovou barvu několik dní zaschnout a až poté aplikujte finální nátěr.

Věnujte pozornost i moderním střechám

Novější střechy skládající se z několika kovových a nátěrových vrstev nabízejí větší odolnost a nevyžadují tak častou kontrolu a pravidelnou péči. Přesto ale střechu po každé zimě prohlédněte. I nekvalitní spoje totiž dokážou její životnost zkrátit.

V jiných případech může vlivem extrémních výkyvů počasí dojít i k narušení pečlivě vytvořených spojů. Zatékání do konstrukce střechy pak případnou opravu výrazně prodraží.

Renovací můžete pověřit firmu

Plechovou střechu je třeba pravidelně vizuálně kontrolovat a případně provést opravy. Zjistili jste, že renovace je nevyhnutelná? Promyslete, zda se do ní pustíte sami nebo tento úkol necháte na odborné firmě. Záleží také na tom, o jaký typ plechové střechy se jedná.
 

Komentáře