zpět na blog

Jak postavit střechu? Potřebujete kvalitní krov a správnou krytinu

Datum zveřejnění: 16.09.2021
0
4 minuty

Dům, který ukazuje způsob, jak postavit střechu

Střecha domu dokáže ovlivnit vzhled celé budovy a je zásadní pro ochranu před nepříznivými vlivy i před únikem tepla. Jak ale stavba střechy vypadá?

Ať už se chystáte střechu postavit svépomocí nebo si najmout firmu, měli byste mít přehled o tom, jak tento proces probíhá, na co nezapomenout a co si pohlídat.

Začněte volbou sklonu střechy

Ač je střešní krytina nejvýraznějším prvkem, zásadní je také kvalitní konstrukce střechy neboli krov, který je označován jako vazba střechy. Neobejdete se ani bez klempířských prvků. Ty střechu nejen esteticky doplní, ale dokážou z ní také odvést vodu nebo zabránit pronikání vlhkosti a vody do konstrukce.

Nejprve je třeba zvolit typ střechy a její sklon. Půjde o valbovou střechu s jednou rovinou, nebo klasickou sedlovou střechu se dvěma střešními rovinami spojenými hřebenem? Možná uvažujete spíš o ploché střeše.

Zjistěte, jak udělat vazbu střechy

Nejoblíbenější variantou je šikmá střecha s tradičním dřevěným krovem. Ten by měl být zhotoven z lehkých dřevin, mezi něž patří třeba smrk či borovice. Díky tomu nebude krov zbytečnou zátěží pro konstrukci stavby. Všechny dřevěné části krovu musí být dostatečně impregnovány, což zvýší jejich životnost.

Část stavby, jež je v kontaktu se střešní konstrukcí, má být vyztužena takzvaným věncem. Jde o vodorovnou konstrukci, která je součástí obvodových nosných stěn a je třeba ji vytvořit v úrovni stropu. Zajistí větší odolnost stavby a předchází jejímu namáhání.

Jakou krytinu vyberete?

Čeká vás také výběr střešní krytiny. Kromě vzhledu se zaměřte i na její vlastnosti a výhody či nevýhody. Oblíbená pálená taška dokáže nabídnout pevnost a odolnost – pokud ovšem vyberete vhodného výrobce, který používá kvalitní cihlářskou hlínu. Pálené tašky se také kvůli své hmotnosti ne vždy hodí pro opravy starších staveb, jejichž konstrukci by mohly zbytečně zatěžovat.

Ilustrace ukazující jak udělat střechu

Podobné vlastnosti nabízejí i betonové tašky. Další možností je asfaltový šindel, který ale vyžaduje precizní podklad a nedokáže příliš odolávat UV záření.

Oblíbenou variantou je pak plechová střešní krytina. Ta se vyznačuje vysokou odolností, dlouhou životností a relativně snadnou pokládkou. Hodí se navíc i pro rekonstrukce. Je totiž lehká a zbytečně nezatěžuje konstrukci stavby.

Plechová střešní krytina je lehká a odolná

V případě plechové krytiny lze vybírat z mnoha tvarů a barev. Plechové tašky dokážou svým tvarem imitovat ty pálené a tento materiál zvládne svým vzhledem dokonce napodobit i dřevěné došky.

Před pokládkou plechové střechy je třeba krov opatřit hydroizolační vrstvou. Nezapomínejte ani na klempířské prvky, v tuto chvíli je například třeba osadit okapovou hranu a nasadit háky pro okap. Jednotlivé části plechové krytiny musíte ukotvit ke střešnímu krovu. Tam, kde bude krytina lemovat například komín či střešní okno, použijte speciální samovrtné šrouby. Po dokončení střechy přichází řada na okapy, lišty a lemování.

Můžete to nechat na profesionálech

Pokládka střechy má jasná pravidla a postupy. Na jejím provedení závisí celá konstrukce stavby, která by mohla být v případě nekvalitní pokládky ohrožena vlhkostí i větrem. Pokud sice teoreticky víte, jak udělat střechu, ale nejste si jisti svými schopnostmi a pečlivostí, obraťte se raději na specializovanou firmu.
 

Komentáře