zpět na blog

Jak na zateplení střechy? Vyberte ten správný materiál i způsob zateplení

Datum zveřejnění: 15.11.2021
0
4 minuty

plechová šindel Blachotrapez

Tepelná izolace střechy by u nových staveb měla být již samozřejmostí, podobně jako její přidání do střechy při rekonstrukci. Právě střechou totiž uniká ze stavby značná část tepla.

Střecha je vnímána především jako ochrana před nepříznivým počasím, jako je třeba sníh a déšť. Zároveň ale dokáže zadržet teplo v domě. Jak úspěšně, to záleží právě na dostatečné tepelné izolaci. Od ledna roku 2019 je navíc v platnosti upravená směrnice o energetické náročnosti budov. Ta zpřísňuje pohled na energetickou náročnost nových budov, která by měla být téměř nulová. Od roku 2019 se směrnice týkala větších budov (nad 350 m²), od ledna 2020 pak jde o všechny nové rodinné domy.

Zateplení střechy vatou je oblíbenou variantou

Jednou z možností, jak zateplit střechu, je minerální vata. Jde o tepelný izolant, který dokáže také pohlcovat hluk. Například dopad dešťových kapek na střechu tak nebude tolik hlasitý, stejně jako jiný hluk zvenčí.

Vata určená pro zateplení střech také odolává požáru, je paropropustná a odpuzuje vodu. Dokáže navíc zabránit množení hub a bakterií. Zásadní je i její zdravotní nezávadnost, recyklovatelnost a tvárnost, díky níž se dokáže přizpůsobit i střešním konstrukcím neobvyklých tvarů.

Vybírat můžete mezi kamennou a skelnou vatou. Kamenná vata se skládá z roztavených hornin a pryskyřice. Ta skelná pak vniká tavením křemenného písku a skleněných střepů. Tato vata má nižší hmotnost, zatímco kamenná varianta nabízí vyšší ohnivzdornost.

Uvažujte i o polystyrenu

Další možností je zateplení střechy polystyrenem. Ten ale na rozdíl od vaty není ohebný a manipulace s ním tedy bývá obtížnější. Vybírat můžete ze dvou druhů izolačního polystyrenu. Tím prvním je pěnový polystyren, který se dělí na několik typů dle pevnosti v tlaku při 10% stlačení.

Druhou variantou je pak extrudovaný polystyren. Ten je pevnější a dokáže také nabídnout tepelnou izolaci. Používá se ale spíše u takzvaných obrácených střech, kde je pořadí vrstev opačné než obvykle.

Při výběru konkrétního typu tepelné izolace se zaměřte i na technické údaje, například na součinitel prostupu tepla. Jde o faktor, který určuje efektivnost izolace a pomůže vám zjistit, jaké množství tepla přes ni uniká.

Od čeho se odvíjí cena zateplení střechy?

Před samotným procesem zateplení střechy je třeba vybrat právě materiál izolace, ale také typ jejího umístění. Půjde tedy buď o nadkrokevní nebo mezikrokevní izolaci. Je nutné započítat i další prvky, tedy parotěsnou fólii, pojistnou hydroizolaci nebo spojovací materiál. Další proměnnou je pak plocha střechy. Už jste vybrali materiál střešní krytiny? Uvažovat můžete například o plechové střeše od společnosti Blachotrapez.
 

Komentáře