zpět na blog

Jak na plechové šindele na střechu?

Datum zveřejnění: 08.12.2020
1
4 minuty

Vhodně zvolená plechová střecha se hodí i na stavby lidové architektury

Nátěr na plechovou střechu u starších budov

Mnoho lidí se domnívá, že plech se jako krytina nehodí na stavby, které mají určitou historickou hodnotu. Tento materiál byl však za účelem ochrany střešních konstrukcí poprvé použit již před začátkem našeho tisíciletí. V průběhu staletí se začal používat čím dál více, a proto ho můžete nalézt i na mnoha budovách staršího data výstavby.

Při rekonstrukci takových budov je však nutné myslet na výběr plechové krytiny, která vzhledově bude odpovídat původně použitému plechu. Nejčastěji se na starších budovách setkáte s měděnou nebo pozinkovanou plechovou krytinou, která si ve většině případů zaslouží nahradit stejným materiálem.

Šindele jsou typickým znakem lidové architektury

Jste-li majitelem nemovitosti, které dosluhuje její původní šindelová střecha, pravděpodobně budete zvažovat i jiné možnosti materiálů použitelných pro rekonstrukci pláště střechy. Ručně štípané dřevěné šindele totiž nejsou vůbec levná záležitost a ne každý má tu možnost vydat za novou střešní krytinu větší finanční obnos, než je běžné u krytin určených pro současné nemovitosti.

Řešením může být v tomto případě využití plechové střešní krytiny s prolisy ve tvaru šindelů. Plechové šindele mají kromě své ceny v porovnání s těmi dřevěnými i další značnou výhodu. Tou je hmotnost krytiny, která je u plechu nižší a nedochází tak nadměrnému zatěžování střešní konstrukce. To můžete ocenit u starších staveb, které nemají tak mohutnou konstrukci a stávající opláštění střechy na ně působí deformačně.

Plusem jistě je i fakt, že plechová střecha vyžaduje výrazně nižší míru údržby než střecha dřevěná, která pro svou správnou funkčnost musí pravidelně procházet procesem impregnace.

Prohlédněte si i jiné zajímavé prolisy

Plechová krytina s prolisem připomínajícím dřevěné šindele není jediným řešením, které by se svým vzhledem hodilo do vesnického prostředí. Neméně oblíbenou možností opláštění střechy jsou pálené tašky, které však na původních konstrukcích – dimenzovaných na nízké zatížení – mohou působit problémy. I zde se však nabízí řešení v podobě střešních plechů s autentickým prolisem ve tvaru pálených tašek, které je až desetkrát lehčí.

Plechová střecha Jánošík

Barva plechů jde navíc plně přizpůsobit konkrétní budově a tím je ještě jednodušší dosáhnout přirozeného vzhledu střechy.

Chcete použít materiály s vysokou životností?

V některých případech je však použití moderních plechů nežádoucí a je potřeba sáhnout po více tradičním materiálu, aby byla plně zachována historická hodnota budovy. V takovém případě nejčastěji půjde o využití měděných plátů a příslušných klempířských prvků.

Konkrétně půjde o měděný falcovaný plech, který je osvědčeným řešením již po staletí. Měděné střechy mají opravdu vysokou životnost, což ostatně dokazují stavby, na kterých byla střecha z tohoto materiálu položena už v 16. či 17. století a nadále slouží spolehlivě svému účelu. Pro měď hovoří i jednoznačný fakt, že se jedná o zcela bezúdržbový materiál. Navíc za určitý čas měděná střecha získá patinu, která stavbám lidové architektury sluší.

Nevýhodou měděných střech je jistě jejich vysoká pořizovací cena, která se však v dlouhodobém horizontu z důvodu extrémně dlouhé životnosti jeví jako efektivně vynaložená investice.

Při rekonstrukci střechy na budově s historickou hodnotou byste vždy měli respektovat styl okolních staveb a materiály využité na jejich střechách.

 

Komentáře