zpět na blog

I kvalitní plechová střecha vyžaduje pravidelnou údržbu. Jak na ni?

Datum zveřejnění: 08.09.2020
0
3 minuty

Moderní plechové střechy nevyžadují přílišnou péči, protože jejich ocelové jádro je již z výroby opatřeno vrstvou polyesterové ochrany. Pokud však máte na vaší nemovitosti střešní krytinu staršího data výroby, mohou vám rady uvedené v tomto článku pomoct prodloužit její životnost na maximum.

Aby plechová střešní krytina na domě vydržela co nejdéle, je potřeba věnovat jí pravidelně pozornost a zjištěné závady bezodkladně opravovat. Jedině tak je možné vyhnout se problémům se zatékáním do nemovitosti, které mohou při nezájmu majitele o tuto část stavby časem nastat.

Provádějte pravidelnou kontrolu střešních plechů

Nejlépe vždy po konci zimního období se jděte zblízka podívat na střechu, abyste zjistili, jestli se na ní náhodou neobjevila místa, kde je vyboulená nebo chybějící barva nebo dokonce rez. Pokud si všimnete některého z těchto nežádoucích jevů, na nic nečekejte a naplánujte si opravu dotčených míst, v případě nutnosti i celé plechové střešní krytiny. Ideálním obdobím pro provedení střešních oprav je konec jara a začátek léta.

Údržba plechové střechy

Jak na údržbu pozinkované střechy?

Tento druh střešní krytiny stále patří mezi hojně rozšířené nejen v horských oblastech. Je tomu tak zejména proto, že při pravidelné péči se jedná prakticky o nezničitelný materiál. Zmiňovanou péčí se v tomto případě rozumí hlavně obnova nátěru střechy, kterou je vždy po několika letech nezbytné provést.

Objevíte-li tedy na střeše rez nebo místa s vypouklou či chybějící barvou, je čas na obnovu nátěru. Tu je doporučeno provádět v období, kdy se venkovní teplota pohybuje mezi 20 a 25 °C. Nejlepší je provádět nátěr, když je slunce pod mrakem.
Pro dosažení optimálního výsledku se doporučuje držet se tohoto postupu:

  1. Střechu důkladně očistěte od prachu, mastnoty, odloupnuté barvy a rzi
  2. Na plechy naneste odrezovač, který vytvoří ochrannou vrstvu a napomůže k renovaci materiálu
  3. Proveďte samotný nátěr vybranou barvou, prvně naneste základní a poté vrchní barvu, případně využijte přímo barvu na plechové střechy 2 v 1

Očištění střešní krytiny je možné provést vysokotlakým čističem neboli wapkou, která je i z hlediska praktičnosti lepší volbou než ocelový kartáč. Ten použijte pouze na místech, kde se vyskytuje rez.

Při nanášení vybrané barvy na střechu použijte na rovné části váleček nebo stříkací pistoli. V místech se spoji, záhyby a jinými nerovnostmi je lepší použít klasický štětec, aby se barva dostala opravdu všude a zajistila důkladnou ochranu plechu proti vodě a vzdušné vlhkosti.

Nezanedbávejte ani moderní plechové střechy

Přestože jsou nově vyrobené střešní plechy mnohdy prezentovány jako bezúdržbové, je potřeba věnovat jim také čas od času svou pozornost.

Zde se jedná hlavně o provedení vizuální kontroly, jestli všechny spoje a kotevní prvky jsou v pořádku a nepoškozené. Může se totiž stát, že v zimě může zmrzlý pohybující se sníh způsobit narušení některých spojů. Prosakování vody na místa, kam se nemá dostat, může způsobit předčasné chátrání střechy a snížení její životnosti. Z toho důvodu si vždy na jaře vyhraďte potřebný čas na zběžnou kontrolu všech střešních prvků.

Pravidelnou údržbou k bezstarostnému bydlení

Vhodná údržba prodlouží životnost střešní krytiny o desítky let. Pořízení nového povrchu střechy nepatří mezi nejlevnější záležitosti a je lepším řešením investovat každoročně trochu svého času do kontroly a případné opravy střešních plechů.

Komentáře