zpět na blog

Fotovoltaika na střeše - co potřebujete vědět?

Datum zveřejnění: 26.07.2022
0

Fotovoltaika se nejčastěji instaluje na střechy budov. Je to rozhodně lepší řešení než montáž panelů na zem. Nezabírá cenné místo na podlaze a snadněji se instaluje. Před instalací fotovoltaiky byste měli vědět několik věcí. V tomto článku se mimo jiné dozvíte, zda lze fotovoltaiku instalovat na plochou střechu a co rozhoduje o proveditelnosti instalace panelů.

Plocha střechy a fotovoltaika

Velký význam má plocha střechy. Určuje kapacitu fotovoltaického zařízení. Čím je vyšší, tím více místa zabírá. Například fotovoltaická instalace o výkonu 5 kWp (tj. 14 panelů) zabírá přibližně 25 m2. Pro malé střechy jsou vhodnější fotovoltaické panely s vyšší účinností, tj. takové, které i přes svou malou plochu vyrobí více energie. 

Pokud má střecha vašeho domu složitou konstrukci, například velké množství oken nebo komínů, může být instalace fotovoltaiky obtížná. Profesionální firma vytvoří návrh, podle kterého instalaci umístí. V některých případech však může být plocha příliš malá a instalace panelů na střechu nebude možná.

Instalace fotovoltaiky na střechu - co potřebujete vědět, abyste mohli začít?

Instalace fotovoltaiky na střechu závisí na několika faktorech. Některé typy střech instalaci zcela vylučují. Pokud se chcete rozhodnout pro toto řešení, musíte nejprve zkontrolovat několik důležitých aspektů vaší střechy. Je rozteč správná? Jak byla střecha konstruována? To vše ovlivňuje možnost instalace i účinnost fotovoltaiky.

Účinnost panelů ovlivňuje také to, na kterou světovou stranu je vaše střecha otočena. Fotovoltaické systémy pracují nejúčinněji, pokud jsou namontovány směrem na jih. Pokud je vaše střecha orientována na východ a západ, budete možná potřebovat více panelů, aby vyrobená elektřina pokryla celou vaši potřebu.

Úhel střechy a fotovoltaika

Aby mohl být fotovoltaický systém nainstalován na vaši střechu, musí mít střecha správný sklon. Má velký vliv na účinnost instalace, která se přímo promítá do množství odebrané elektřiny. V našich podmínkách dosáhnete nejlepší účinnosti, pokud budou panely nakloněny pod úhlem přibližně 25 až 40 stupňů. Pokud má vaše střecha menší sklon, nebrání to instalaci systému. Existují speciální konstrukce, které zajistí, aby byly panely umístěny ve správném úhlu.

Typy střech a instalace fotovoltaiky

Možnost instalace fotovoltaiky závisí na typu střechy. U některých typů bude instalace obtížná, u jiných nemožná. Na které střeše je instalace fotovoltaiky nejjednodušší?

Plochá střecha

Fotovoltaiku na ploché střeše je možné instalovat. Plochá střecha je střecha se sklonem menším než 5 stupňů. Správná konstrukce fotovoltaických panelů zajistí jejich správný úhel a efektivní fungování. U tohoto typu střechy zabírají panely více místa, protože musí být strategicky rozmístěny - nesmí na sebe vrhat stín.

Šikmá střecha

Pro instalaci fotovoltaického systému je nejvhodnější šikmá střecha. Její úhel sklonu ve většině případů odpovídá optimálnímu úhlu panelů. Na trhu jsou k dispozici různé typy konstrukcí pro upevnění panelů na střechu. Ty jsou přizpůsobeny různým střešním krytinám (např. střešním taškám nebo trapézovým plechům).

Střechy, které brání instalaci fotovoltaiky

Fotovoltaiku nelze instalovat na střechy, které nesplňují technické požadavky. Příliš slabá střešní konstrukce neudrží těžké panely. Střešní krytina je pro instalaci většinou nepodstatná. Fotovoltaická zařízení nelze instalovat pouze na střechu z eternitových desek. Celodenní zastínění střechy rovněž znemožňuje instalaci.

Souhrn

Jakou střechu musíte mít, abyste na ni mohli instalovat fotovoltaiku? Plochá nebo šikmá střecha, která má dostatek slunečního světla a splňuje technické požadavky, bude fungovat velmi dobře. Různé typy konstrukcí umožňují instalaci panelů i v obtížnějších podmínkách. Střešní plocha by měla být poměrně velká a neměla by obsahovat složité prvky, jako je například příliš mnoho oken.

Komentáře