zpět na blog

Chystáte se na rekonstrukci střechy penzionu? Poradíme, na co se zaměřit

Datum zveřejnění: 21.07.2021
0
4 minuty

Rekonstrukce střechy penzionu? Víme jak na to

Jste majitelem penzionu nebo jiného zařízení sloužícího k ubytování hostů? Možná právě teď také přemýšlíte o rekonstrukci některé jeho části. Níže vám poradíme, co všechno rekonstrukce stávající střechy obnáší.

Následující řádky vás provedou vším od samotného plánování až po pokládku nové krytiny. 

1. Příprava na rekonstrukci

Prvním krokem, který je potřeba udělat, by měla být důkladná prohlídka stávajícího stavu střechy. Při ní je potřeba zjistit, jestli bude možné zachovat střešní konstrukci, která se nachází pod původní krytinou. Pokud do střechy nezatékalo, dřevo není napadené nějakým škůdcem a krovy i latě odpovídají požadavkům na instalaci nové krytiny, mělo by být bez problému možné zachování původní dřevěné konstrukce. 

Pro provedení prohlídky před rekonstrukcí je ideálním nápadem přizvat i odborníka, který bude mít realizaci rekonstrukce na starost. Ten by měl na základě zjištěných údajů v ideálním případě vypracovat návrh rekonstrukce, který by vám následně podal ke schválení. 

2. Zjistěte si cenu plechové střechy a dalších komponentů

Abyste si ověřili, že celková rekonstrukce střechy bude ve vašich finančních možnostech, je vhodné udělat si důkladnou kalkulaci celkových nákladů. V tomto kroku je potřeba uskutečnit rozhodnutí, jaký typ krytiny pro vaši novou střechu využijete. 

Zpravidla se lidé rozhodují mezi klasickými pálenými taškami nebo plechovou střešní krytinou. V úvahu je vhodné vzít fakt, že střešní plechy na rozdíl od pálených tašek střechu zatěžují výrazně méně a jejich pokládka je mnohem rychlejší. Pokud jste příznivcem klasického vzhledu střechy, u plechové střešní krytiny je možné vybírat si z široké nabídky různých prolisů, ve které najdete například i lisované plechy ve tvaru šindele.

Na začátku si zjistěte cenu plechové střechy

Pokud se rozhodnete pro plechovou střešní krytinu, měli byste navštívit web výrobce a informovat se zde o ceně za metr čtvereční jednotlivých typů střešních plechů. 

3. Co vše by mělo být součástí pokládky nové krytiny?

Ještě než dojde na samotnou instalaci nové krytiny, je potřeba dodržet několik předcházejících kroků. Mezi ně spadá instalace hydroizolační fólie, která je nezbytná pro zajištění správného odvětrávání střešní konstrukce a má za úkol bránit proniknutí vlhkosti do těchto prostor. 

Poté je na řadě montáž latí a kontralatí, které mezi sebou musí mít vzdálenost určenou výrobcem vybrané krytiny. 

Následně už přichází čas na provedení pokládky zakoupených střešních plechů. Tuto činnost je doporučováno svěřit profesionálům s odpovídající kvalifikací. Zvlášť pro plechovou krytinu je nezbytné její důkladné a technologicky správné uchycení. Pokud by tento krok byl proveden neodborně, hrozilo by poškození nového střešního pláště vlivem silného větru, který by se mohl nějakou mezerou v místě špatně utažených nebo délkově neodpovídajících vrutů dostat pod plech a způsobit jeho odfouknutí nebo srolování. Při montáži jakékoliv střešní krytiny je potřeba dodržovat postupy stanovené jejím výrobcem. 

Na závěr montáž střešních doplňků

Jakmile budou střešní plechy instalovány, je na řadě připevnění zbývajících střešních prvků, které jsou potřebné pro správnou funkčnost plechové střechy. 

Patří sem uchycení hřebenáčů, sněhových zábran a v neposlední řadě i kompletního okapového systému
 

Komentáře